03 d’agost 2021

COM SITUAR VISUALMENT LA POSICIÓ D’UN CALADOR DE PESCA


Aquest estiu vaig fer una llarga passejada per la platja caminant per la vora de l’aigua i quan vaig creure que ja havia arribat el moment de donar mitja volta per tornar vaig continuar un trosset més fins trobar un punt de referència fàcil de recordar. En una platja llarga amb un ample sorral com el que s’estén entre el riu Llobregat i el massís del Garraf a vegades és difícil trobar-ne; sobretot a l’estiu quan és plena de banyistes i ombrel·les multicolors. Quants pares no es deuen haver angoixat quan en un instant de distracció han perdut momentàniament de vista el seus fills entre la multitud?

Doncs bé! per situar la posició em vaig fixar en el perfil de l’escultura que simula una aleta de tauró i que es troba al final del passeig de Gavà que condueix cap a la platja i la vaig alinear visualment amb la bola de radar que hi ha al cim del massís del Garraf. Així si un altre dia feia el mateix passeig en arribar al lloc en que la meva visual coincideix amb els dos punts citats sabré on havia arribat l’anterior vegada.



Observeu en el dibuix que la posició ve donada pel punt d’intersecció de dues rectes; suposant rectilínia la vora de l’aigua i, per simplificar, no tenint en compte el desplaçament de la línia de costa degut a la marea

Fins aquí el mètode és perfectament vàlid. Però i si en comptes de seguir un camí recte i ferm ho hagués fet navegant en una barca a prop de la costa? Podria també situar una posició exacte? Perquè en el mar no hi ha camins definits, tot és fluid...! i els pescadors com s’ho fan per trobar la posició del calador on, per experiència, saben que tindran bona pesca? [1]

Doncs d’una manera molt semblant; cercant també la intersecció de dues rectes amb la diferència que aquesta vegada la segona no és un camí rectilini sinó que és una alineació feta amb uns altres dos punts significatius de la costa, el que ells en diuen «senyes» [2] de tal manera que amb les dues alineacions situen amb exactitud la posició del calador.



Per saber-ne més consulteu: El mar és un desert d’aigua on cal orientar-se; del Museu de la pesca de Palamós: https://museudelapesca.org/docs/unitats/matematiques/activitat_1.pdf  


[1] Cal aclarir que actualment això fa referència als petits pescadors, diguem-ne artesanals. Els grans vaixells de pesca utilitzen el modern Sistema de Posició Global (els GPS per les seves sigles en anglès) amb un marge d'error molt petit.

[2] El nom del Montseny ve del llatí: «Montis Signi» (Mont Senya) prova que per als navegants de l'antiga Roma era una important senya quan l’avistaven des del mar.